Bonsai i brand

Kill your darlings er en talemåde, der bruges når man er nødt til at droppe noget man ellers holder af. I det her tilfælde noget så værdifuldt for mig, som en af mine gamle bonsai.

Min Enebær, Juniperus procumbens, som jeg har haft i mere end 17 år. Udviklet fra en helt almindelig haveskoleplante, og som blev Årets Bonsai for nogle år siden på Dansk Bonsai Selskabs udstilling.

Desværre blev den for en del år siden kraftigt angrebet af svampesygdommen Enebærrust. Den er umulig at kurere med tilgængelige midler, og jeg har prøvet mange ting gennem årene. Man kan måske være Lotto-heldig ved, at fjerne de angrebne grene på et tidligt tidspunkt, og på den måde fjerne problemet. Efterfølgende er det vigtigt at rense værktøjet med sprit, og brænde grenene, så svampen ikke føres videre.

Fatalt svampeangreb

Træet lider ikke nogen stor nød på trods af at være vært for svampen. Men grenene svulmer op, der hvor svampen vokser frem i foråret. Den ligger i dvale det meste af året, men når temperaturerne stiger, og der kommer regn, så vokser den orange ulækre masse frem ret hurtigt. Man kan mindske effekten lidt ved at fjerne svampen med det samme når den bliver synlig. Den vil kort efter fremkomsten sprede sporer for at finde en ny vært for sine efterkommere. Så den skal stoppes hurtigst muligt.

Selvom angrebet begrænses lokalt, vil der opstå fortykkelser på voksestedet, som kan ødelægge træets udseende mere eller mindre. Fortykkelserne kan måske skjules med løvet, men på det her træ blev det meget synligt og ødelæggende. 

Jeg prøvede at fjerne de angrebne grene sidste år, med håb om at omforme træet så det med tiden kunne blive en god bonsai igen.

Det som skete var bare, at svampen poppede op alle mulige andre steder, hvor den havde ligget i hi. Der var med andre ord ingen nemme løsninger. Kun en svær.

Jeg ville heller ikke risikere at sprede svampen til mine andre Enebær bonsai. Og især ønskede jeg ikke at sprede den til andres bonsai. Der er en minimal risiko for spredning mens svampen er i dvale, men sporene kan spredes via værktøj eller berøring. Derudover er der indimellem workshops i min have, og det skulle meget nødigt gå ud over de medbragte bonsai.

Bonsai på bålet

Designet og fremtiden for træet var alligevel ødelagt, så jeg besluttede at brænde det. Kort proces, og et problem skaffet af vejen. For mig, og for andre. Kill your darlings. Ofring på bålet.

Der er kun denne ene drastiske metode, der kan sikre svampen ikke lever videre eller spredes. Inficerede træer må aldrig smides på kompostbunken, for svampen sover gerne længe og vågner flere år senere når forholdene er gundstige. Og vupti, en ny værtsplante findes. Derfor er skraldespanden eller genbrugspladsen også no go. Det er bare at flytte problemet et andet sted hen.

Shit happens. Træet er på bålet. Og når det nu var tændt, brugte jeg gløderne til at varme noget friskt kobbertråd så det kunne hærde op. Så kom der lidt ud af det.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *