Den 11. maj er det World Bonsai Day

Den 11. maj er det World Bonsai Day til ære og minde om den Japanske bonsaimester Saburo Kato. Bonsaimester er iøvrigt et stærkt overforbrugt ord om hvem som helst. Men i det her tilfælde er det den rigtige betegnelse.

Saburo Kato på scenen ved verdenskongressen i München, 2001.

Saburo Kato viede sit liv til bonsai på en meget ydmyg og uselvisk måde. Og han var en af de fremmeste i sin tid i Japan. Jeg oplevede ham også på verdenskongressen i München i 2001, hvor han lavede to demonstrationer.

Saburo Kati, Mansei-en, Omiya i Japan, 2005.

Hvert år, den anden lørdag i maj, er dedikeret til World Bonsai Day af WBFF (World Bonsai Friendship Federation). I den anledning kan man jo også læse et fint historisk indlæg om Saburo Kato, og familiens bonsai gartneri i Omya, Japan her: http://wbffbonsai.com/Education/ELIAS_ARTICLE.pdf

Mødet med Saburo Kato

En varm og svedig sommerdag for 14 år siden, i 2005, mødets Johnny Eslykke, Torben Pedersen og jeg med Saburo Kato. Et enestående møde med en fantastisk bonsaimand og menneske. Saburo Kato skulle have været på ferie. Men den udsatte han for at mødes med tre bonsaientusiaster fra Danmark. Som han ikke kendte, men alligevel satte tid at til på den mest gæstfrie måde.

Det blev til en lang snak om Katos forhold til sin far, deres rejser til Rusland kyst for at indsamle Ezo Fyrretræer og at Kato aldrig havde udstillet en bonsai af hans egne. Det nåede han heldigvis kort før sin død. En udstilling af faderens Ezo Fyr i landskabsopstillinger.

Herunder kan du billederne fra besøget i 2005. Glæde World Bonsai Day på lørdag. 🙂

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *