Tid, tid og tid

Ind imellem, er det sjovt at se tilbage på hvad de bonsai jeg har nu, er kommet fra. Ligesom mine bonsai, har jeg selv forandret mig – ligeledes til det bedre naturligvis.

april2003-tjorn
2001.

Rødtjørn, Crataegus laevigata

Rødtjørnen, er nok en af min tidligste bonsai. Den startede jeg op som bonsai omkring 1998. Ikke med specielt stor succes, men den overlevede dog min beskæringer. Designmæssigt blev den dog aldrig nogen succes, og der skulle ske et eller andet med den for at få den, og mig, på rette spor.

DSC01207

I starten forsøgte jeg at beskære på forskellige måder, men kendte ikke de rigtige teknikker, og havde nok heller ikke helt blikket for, hvad der skulle til for at ændre på det.

Det er nok det træ, der var startskuddet på min interesse for Shohin-bonsai. At kunne skære et træ så drastisk tilbage (2004), og så få et helt nyt træ ud af et ikke særligt kvalificeret materiale. I en lille størrelse, som gav mening i forhold til formgivning og formål. At skabe et billede af et stort træ, ud af noget som i virkeligheden ikke var velegnet bonsaimateriale.

DSC06736
2006.

Det tager tid at starte et træ forfra, men det tager endnu længere tid at starte det fra stikling eller frø. I virkeligheden er teknikken med drastisk tilbageskæring af et allerede tilvokset emne, en rigtigt god måde at få resultater. Hvis man tålmodigt opbygger en ny grenstruktur efterfølgende. Hvilket er muligt for især løvfældende træer, der velvilligt skyder tilbage efter hård beskæring. Det gør tjørn heldigvis. omend langsomt, da træet her er på egen rod. Rødtjørn er ofte podet på grundstammer af hvidtjørn, der har et bedre rodnet. Men så er der problemer med podestedet, som aldrig vil se naturligt ud på en bonsai.

Nu, ca. 21 år efter indkøbet af et lille planteskoletræ, er min rødtjørn udviklet til en moden Shohin-bonsai på 20 cm. i højden (målt fra skålkanten).

L1004986
2015.

Noget af det jeg holder mere og mere af med bonsai, udover at finde på og skabe nye træer, er at se tiden gå. Se processen fra det unge træ jeg startede for mere end 20 år siden, modnes og ældes. Den gamle bark, der med tiden har afløst den unge glatte bark. Det der er så vigtigt med bonsai; det visuelle udtryk af et gammelt træ. Det afspejles i den gamle bark, på et træ der har levet sit liv som bonsai.

L1011289

Grene skal beskæres, træet skal omplantes og indimellem skal det redesignes, når det gror ud af form og proportioner. Men det der ikke kan eller skal, gøres noget ved, er tiden. Jeg kan sidde længe med en kop kaffe og bare studere detaljerne i sådan et træ. Den gamle bark, der nu optræder helt ud på grenene. En kvalitet der er sjælden på bonsai, og som alene hviler på lang tids dyrkelse i en skål. Basert på tiden der går, og kærlig pleje.

DSC02947

 

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *